Tipični holandski Božić

Decembar je i blagdanski običaji su ponovo aktualni za mnoge od nas. Svaka zemlja, svaka regija pa i svaka porodica proslavlja Božić na poseban način. U ovim kratkim pričama, autori MH-a nam govore o svojim najdražim blagdanskim običajima.

Marthe Menses / 13.12.2017

Šetajući se ulicama Praga, tokom moje dvomjesečne posjete rodnom kraju, često me pitaju kako izgleda tipični holandski Božić. Jedna djevojka koja me to pitala tražila je inspiraciju za svoj božićni film. Nasmiješila sam se razmišljajući o odgovoru. Ne zato što sam pomislila na neki ‘tipični holandski Božić’. Pomislila sam na Božić kojeg obično provedem sa porodicom kod kuće. Pomislila sam na Božić koji se ne svodi na poklone i lijepu odjeću. Pomislila sam na Božić kojeg provedem uživajući u dobrom društvu, hrani i razgovoru. Pomislila sam na Božić kada se lijepo obučemo – ali samo ako to želimo – i večeramo sa djedom, bakom, tetkama i stričevima i rođacima. Pomislila sam čak i na onaj Božić (obično drugi dan Božića, jer se Božić u Holandiji slavi dva dana) kada mama, tata, sestra i ja sjedimo kući i gledamo božićne filmove po čitav dan u običnim trenerkama.

Da postavite isto pitanje bilo kome drugom iz Holandije, vjerovatno bi se isto tako nasmiješili razmišljajući o ‘svom holandskom Božiću’. Možda pomisle na to kako za Božić pripremaju male obroke u malim tavama na rešou na sredini stola (Holanđani to obožavaju iz nekog razloga). Možda pomisle na to kako za Božić otvaraju poklone naredane ispod božićnog drvceta. Ili pomisle na to kako za Božić šetaju vani sa dragim osobama. A možda pomisle i na nešto sasvim drugo.

Štagod bio taj ‘naš holandski Božić’ ili ‘njihov holandski Božić’, to je upravo ono što čini ‘tipični holandski Božić’, jer nijedan holandski Božić nije u potpunosti isti. Svako može da slavi svoj holandski Božić. I to i čine. I to mi se sviđa. Mnogo mi se sviđa.

Autor

Marthe Menses (Holandija)

Studij: Uprava

Jezici: Holandski, engleski, malo francuskog

Europa je… dio svijeta gdje sam počašćena što živim.

Prijevod

Mubina Muftić

Studij:Engleski jezik i književnost

Jezici: Bosanski, engleski, njemački

Europa je… sinonim za kontinuirani i istovremeni napredak u ekonomskom i moralno-kulturnom smislu

Korektura

Nikolina Marjanović (Bosna i Hercegovina)

Studij/posao: Magistrica povijesti i arheologije

Govori: hrvatski i engleski

Author: Anja

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

css.php