U našim novčanicima

Svi imamo novčanike i što je novčanik veći tim više stvari stane u njeg. Novčanici bi trebali biti isključivo za novac, ali je činjenica da u njima završe i svakakve druge stvarčice. Štaviše, od nedavno novčanici su postali i drušveni problem. Svi su odjednom počeli brojati i prebrojavati svoju zaradu, svoje troškove pa čak i penziona izdavanja. Donosimo vam nekoliko različitih novčanika i njihovih sadržaja. Šta je to što vi nosite u svom?

Nare

Nikada ne mogu da nađem vremena da očistim svoj novčanik od papira koje više i ne trebam. Čak u njemu imam i tri različite valute: drame, dolare i eure, a ne nalazim ni vremena da ih sve zamijenim za drame. Moju vozačku dozvolu, kao važan dokument, uvijek čuvam u džepu kao identifikaciju. U novčaniku imam i 5 slika svetaca koje, inače, prodaju djeca na ulici. Uvijek kada mi priđu ne mogu odbiti da ne kupim.

01 Nare

Sona

Učim svirati gitaru. Moji prijatelji su mi poklonili trzalicu sa likom Paula McCartneya, koju jako volim i koristim je često. Pošto je malih dimenzija volim da je čuvam u navčaniku da je ne bih izgubila. Tu se nalazi i mala slika koju mi je naslikao prijatelj. To je vrlo smiješna slika nastala jednog divnog dana i to je razlog zašto sam je zadržala, a razlog zbog čega je u novčaniku je taj što mislim da je bolja od puke fotografije nekog.

02 Sona

Robert

Najzanimljivije stvari koje držim u novčaniku predstavljaju zapravo uspomene na različita mjesta. Tako da čuvam kino kartu od “X-Men 2” i to čak od prije 10 godina, kartu za Disneyland od prije 4 i kartu za WARAQ od prije 1 godine, takođe tu se nalaze i karte za metro iz različitih zemalja. Nisam baš siguran zašto ih volim čuvati u svom novčaniku, ali ne planiram ih uskoro izvaditi iz njega.

03 Robert

Diana

Uvijek čuvam bankovne čekove, kreditne kartice, novac i različite poslovne papire u svom novčaniku. Ono što zaista ne volim imati u njemu su kovanice od 10 i 20. Ali uvijek, kao u inat, ima ih mnogo, kao da znaju da ne volim da ih imam! Čak imam i poseban pretinac u novčaniku za njih kako se ne bi miješali sa ostalim kovanicama. Kad god imam priliku, prvo se rješavam njih. U novčaniku takođe imam i dvije američke kovanice koje je moj prijatelj donio iz Amerike i odlučio sam da ih zadržim kao suvenir. Mislim da mi donose sreću.

04 Diana

Narine

U novčaniku čuvam svoje 10 godina stare vizit karte koje sam sama napravila. Ne koristim ih više, ali su još uvijek tu. Druga stvar koju čuvam već godinama je moj USB. Kada sam studirala, internet je bio beskoristan za čuvanje podataka, tako da uvijek imam USB sa sobom u slučaju da mi zatreba. Kao i biznis kartice, više mi nije potreban ali još uvijek ih čuvam.

05 Narine

Eduard

Ne volim velike novčanike jer je veoma neugodno hodati sa punim džepovima. To je razlog zašto u novčaniku ne čuvam ništa drugo do li novca i bankovnih kartica. Ponekad, nakon koroštenja kreditne kartice, sačuvam i račun u novčaniku, ali čak ni oni ne ostaju dugo unutra, jer ih nakon nekog vremena bacim.

06 Eduard

Eva

Sestra mi je kupila ovaj novčanik, ali ja sam ga izabrala. Moja amajlija je novčanica od 1000 lira koju sam slučajno našla kada sam radila u radnji polovne robe, u jednom od džepova jakne. Bio je to moj prvi posao i bila sam jako sretna kada sam ih pronašla. Moj kolega je na njima napisao nešto na arapskom jeziku i to čuvam već 9 godina, a da i dalje ne znam šta napisano znači.

07 Eva

Tatev

Crvena je moja omiljena boja i to je razlog zašto mi je prijateljica poklonila crveni novčanik. Stavila je 1 dolar unutra za sreću. Da bih povećala sreću stavila sam unutra još 5 funti I 1000 drama kao amajliju. U novčaniku čuvam i negativ fotografije kada sam bila mala. Na žalost ne postoji način da negativ pretvorim u fotografiju jer je negativ odsječen.

08 Tatev

Vardan

Najinteresantnija stvar u mom novčaniku je novčanica od jednog dolara na kojoj se nalaze autogrami svih članova grupe Viza. Novčanica od jednog dolara bila je jedini papir koji sam imala u novčaniku kada sam ih pitala za autogram, tako da je to dolar koji nikada neće biti potrošen.U novčaniku čuvam i moje sretne autobuske karte iz vremene kada sam bio student. One imaju poseban algoritam: na svakoj karti se nalazi 6 brojeva i ako je zbir prva tri broja jednak zbiru zadnja tri, to znači da će ti donijeti sreću.

09 Vardan

Gayane

Novčanik sam dobila na poklon od sestre prije 7 godina. Toliko sam se navikla na ovaj novčanik da čak i nakon što sam kupila još dva, ipak ovaj i dalje koristim. Vjerujem da mi donosi sreću, čak iako inače ne vjerujem u takve stvari. Obično u njemu držim novac, bankovne kartice, račune i neke vizitke.

10 Gayane

Violet

Volim kovanice. Naročito volim armenske kovanice od 500 drama. Teške i zlatno sjajne kovanice od 500 drama, koje te ispune samopouzdanjem, čine da se osjećaš važnim kao da imaš nešto zaista vrijedno u novčaniku. U slučaju da mi zatrebaju pilule za glavobolju, najbrži način da ih nađem jeste da ih stavim u svoj novčanik.

11 Violet

Murad

Volim svoj novčanik. Gdje god da idem, on je uvijek tu. U njemu držim sve svoje fotografije za pasoš koje sam ikada imao. Volim ove fotografije posebno zbog toga što na svakoj od njih izgledam potpuno drugačije. Sviđa mi se vidjeti promjene koje su nastale vremenom. Odlučio sam da ih čuvam u novčaniku jer mi se to čini prikladnim, a i tako ih uvijek mogu pokazati svojim prijateljima.

12 Murad

 

[crp]

Autor i Fotograf Tatevik Vardanyan (Armenia)

Studira/Radi: Primjenjenu matematiku / Fotograf, Fotonovinar, Dokumentarist, Edukator (Društvene mreže, Internet)

Govori: Armenski, Engleski, Ruski

Europa je…… isprepletena skupina kultura, ljudi, priča i trenutaka u vremenu.

Blog: tatevikvardanyan.com/

Instagram: @tatevikvardanyan

Twitter: @Tate_Vardanyan

Prijevod

Aida Kavazbašić (Bosna i Hercegovina)

Studije/posao: komparativna književnost i bibliotekarstvo

Govori: bosanski, engleski

Evropa je… (a ako nije nadam se da će postati) mesto gde se susreću različite kulture što je čini divnim i jedinstvenim mestom za život

Korektura

Nikolina Marjanović (Bosna i Hercegovina)

Studij/posao: Magistrica povijesti i arheologije

Govori: hrvatski i engleski

Author: Anja

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

css.php