Evropa i ja – ljubavno pismo

Evropa prolazi kroz težak period, ali uz malo nade i trunčicu idealizma, ovu krizu možemo prevazići. U pismu posvećenom svom rodnom kontinentu, naša autorka se priseća najboljih trenutaka iz mladosti u njemu, i izražava svoja nadanja za budućnost. Ljubavno pismo Evropi.

Poznajemo se ceo moj život. Kad sam bila mlada pokazala si mi plaže Italije tokom letnjeg raspusta i sneg na vrhovima Austrije tokom zime. Moj četvrti rođendan slavile smo zajedno u Grčkoj, gde sam naučila da vozim bicikl na uskim ulicama Antiparosa. Bila si lepa, uzbudljiva i uvek si bila tu za mene. Kako sam ja odrastala i ti si postajala veća i snažnija. Pratila sam te kroz najvažnije prekretnice, a ti mene kroz moje. Kad sam porasla zajedno smo putovale na školske razmene, u Škotsku i Češku, gde sam saznala tvoje potpuno nove strane i prvi put pala u stanje opijenog oduševljenja. Naše prijateljstvo je postajalo dublje iz godine u godinu, i mislila sam da te dobro poznajem.

Bila si tamo dok sam se kupala na oštroj atlantskoj obali Bretanije i bavila se jedrenjem na dasci, zajedno smo se šetale kroz stari grad Barselone, zajedno jele langoše na jezeru Balaton. Niko nije umeo da pripoveda tako uzbudljive priče kao ti. Bez napora si uspela da vratiš duh nekih prošlih vremena dok smo šetali kroz Veneciju, a u Berlinu si mi poverila svoje najmračnije tajne.

Anja-winter
Anja-Antiparos-2

Pre nekoliko godina preselila sam se na godinu dana u Malagu u Španiji, i našla se u veoma međunarodnom okruženju. Moji cimeri poreklom bili iz Holandije, Turske, Francije, Italije i Nemačke. U našem stanu smo o mnogo toga razgovarali; od razloga popularnosti Berluskonija, preko američke oružane politike, sve do prednosti i nedostataka studija prvog i drugog stepena. Sve te priče su me obogatile i pokazale da smo svi iz jednog ugla sveta, jednog parčeta zemlje koje ima toliko da ponudi i istorijski i kulturalno je isprepletano. Nisam jedina koja je pala u liriku zbog tebe i smatrala to sjajnim. Dobila sam potpuno novu perspektivu na moju domovinu. Shvatila sam da smo svi bila mladi ljudi sa sličnim iskustvima, istim mišljenjem, snovima i željama. I ti si bila uvek tamo, nikad te nisam osećala toliko bliskom.

Odjednom se pojavilo nešto novo između nas, blizina koju nikada do sada nisam osećala. Odjednom si bila više nego dobar prjatelj, ja sam se zaljubila u tebe. Pripadale smo jedna drugoj i preuzela sam na sebe odgovornost da osiguram tvoju dobrobit. Nažalost, morala sam biti svedok kako su tvoji napori sve veći i veći. Naleti depresije i kriza identiteta poljuljali su tvoje samopouzdanje i učinili da se u tebi rodi unutrašnji nemir. Teško mi bilo gledati te takvu. Uvek sam mislila da sam imala jakog, nepokolebljivog partnera u tebi, nekog ko će uvek biti tu. Ipak, najednom sam bila zabrinuta za tebe.

Nekoliko meseci smo bile u vezi na daljinu. Sada živim u Kolumbiji. Iako mi se sviđa ovde, ponekad mi vrlo nedostaješ, jer su se moja osećanja pojačala otkako sam tu. Često mi govoriš o problemima koji te muče u poslednje vreme, o svom unutrašnjem sukobu. Ne spavam noću tokom kritičnih momenata, sa nadom da ću čuti vest o poboljšanju. Stvarno sam zabrinuta za tebe, htela bih te ojačati i podržati. Verujem u tebe i želim da ti pomognem prevazići ovu krizu.

Anja-Malaga

Ipak, jedan glas malo toga može ispraviti kada je suočen sa tvojim unutrašnjim protivrečnostima. Tebi su potrebni milioni kako bi obnovila samopouzdanje. Ti imaš mnogo prijatelja, prihvati ponuđenu pomoć! Pokaži skepticima za šta si sposobna, koliko si jaka. Verujem da ćeš uspeti, Evropo, i uvek ćeš moći da računaš na mene.

[crp]

Autor

Anja Meunier (Nemačka)

Studije/posao: matematika, ekonomija

Govori: nemački, engleski, španski

Evropa je… zanimljivi ljudi, odličan način života i lepe zemlje. Sve to treba da se spaja.

Prevod

Katarzyna Zimoch (Poljska)

Studije/posao: slavistika

Govori: poljski, srpski, engleski, nemački, slovenački

Evropa je… najbolje mesto za život!


Korektura

Anđela Đurašković (Andjela Djuraskovic) (Crna Gora)

Studira/Radi kao: Novinarstvo

Govori: srpski/crnogorski, engleski, njemački

Evropa je… mjesto gdje su rođeni veliki ljudi, velike nacije, velike ljubavi; gdje su stvorena velika djela iz oblasti umjetnosti, književnosti, arhitekture, filozofije.

Author: mariana

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

css.php