Kuhati sa bakom (Armenija):Tolma/Dolma

U ovom izdanju “Kuhati s bakom”, Tatev i njena baka prave tradicionalno armejsko jelo tolmu: mljeveno meso punjeno u neko od povrća (paprike, paradajz, patlidžan) ili zamotano u lišće ( lišće vinove loze ili kupusa) i onda sve to se kuha u velikom loncu.

Da li govoriš tolma ili dolma, zavisi iz koje regije Kavkaza dolaziš ali i takođe od toga koji od ta dva naziva koristi tvoja porodica. Postoji čak i debata o tome odakle tolma potiče. Da li je iz Armenije, Gruzije ili Turske? Ili možda neke druge regije? Zbog toga sam se dvoumila da li da tolmu predstavim kao tradicionalno armejsko jelo ili ne. S druge strane bilo mi je lako odlučiti se, jer je to jelo koje jedem cijeli svoj život, a i zbog toga što za moju baku to jelo ima poseban značaj. Svaki put kada nam dođe u posjetu to znači da imamo tolmu za večeru. Tolma sa lišćem od vinove loze i mesom- zimi, tolma sa listovima kupusa u proljeće i jesen, a ljeti tolma sa povrćem. Moja baka ponekad sprema tolmu sa žitaricama umjesto mesa. Tako spremljena tolma (sa žitaricama) naziva se jalova tolma (posna tolma).

Moja baka ima veliku porodicu što znači da mora napraviti mnogo tolmi da bi za sve bilo dovoljno. Iz svog djetinjstva se sjećam velikog srebrnog lonca, koji bi moja majka vadila iz špajza svaki put kada bi nam baka dolazila u posjetu. Sjećam se i strpljenja s kojim je moja baka punila ovaj veliki lonac sa tolmama i činilo se da će joj biti potrebna cijela vječnost da ga napuni.

Šta znači riječ tolma i kako se ona spravlja? Riječ “tolma” vodi porijeklo iz urartu jezika:”toli” i “ma” i znači “lišće od grožđa”, odnosno “omotan”, dok “dolma” vodi porijeklo iz turskog jezika i zapravo je glagolska imenica od glagola “dolmak”, što znači “puniti”.

Priprema tolme zavisi od sezone. Ljeti mogu se kuhati sve vrste tolme. Potrebno vam je mljevono goveđe meso, sjeckani luk kao i riža, povrće, so i biber. Lišće kupusa i vinove loze (koje prije punjenja treba prethodno skuhati), paprike, paradajz i patlidžan koji se pune mesom. Iako je tolmu vrlo lako napraviti, ipak samo pripremanje zahtjeva dosta strpljenja i vještine: treba pažljivo napuniti svako povrće i smotati svaki list! Najveća razlika među tolmama je u odabiru začina. Odabir začina koji se stavljaju u tolmu varira od regije do regije.

Tolma je vrlo popularno jelo u Armeniji, kao dokaz tome je i festival tolme koji se održava svuda u zemlji. Svaka regija predstavlja svoju tolmu na festivalu. Ovi festivali su vrlo popularni i veoma medijski popraćeni. Toliko je mnogo različitih vrsta da postoji i natjecanje za top pet najboljih: Tolma od lišća vinove loze, Echmiadzin tolma (sa lišćem kupusa i drugog povrća), Tolma bez mesa (sa žitaricama), Yerevan tolma (slična Echmiadzin tolmi ali sa dodatkom dunje) i Mush tolma (sa mljevenim mesom i bulgurom).

Ali, najbolja i najukusnija tolma, koju pripremi moja baka.

[crp]

Autorka

Tatevik Vardanyan (Armenija)

Studij/Posao: Primjenjena matematika/Fotografkinja/Fotoreporterka/ Snimateljka dokumentaraca/Trenerica(Social Media,Web)

Govori: armejski, engleski,ruski

Europa je…isprepleteni skup kultura, ljudi, priča i trenutaka u vremenu.

Blog: http://phantomthroughlens.wordpress.com

Instagram: http://instagram.com/tatevikvardanyan

Twitter: @Tate_Vardanyan

Prijevod

Aida Kavazbašić (Bosna i Hercegovina)

Studije/posao: komparativna književnost i bibliotekarstvo

Govori: bosanski, engleski

Evropa je… (a ako nije nadam se da će postati) mesto gde se susreću različite kulture što je čini divnim i jedinstvenim mestom za život


Prijevod Katarzyna Zimoch (Poljska)

Studije/posao: slavistika

Govori: poljski, srpski, engleski, nemački, slovenački

Evropa je… najbolje mesto za život!

Author: Anja

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

css.php